Steaua

Tehnicianul „ros-albastrilor” a simtit ca in acel moment ii poate pierde pe fotbalisti pentru tot restul serii, asa ca i-a imbarbatat cum numai nea „Imi” putea s-o faca, iar „vitezistii” din Ghencea au ridicat capul din podea. La incalzirea premergatoare marelui meci au aparut din tunel parca alti fotbalisti, mai intai Bumbescu, apoi Iovan si Barbulescu urmati de Boloni si restul echipei. Publicul de pe arena facea un zgomot infernal, insa acest lucru nu ii mai impresiona pe romani.

O jumatate de ora mai tarziu stelistii paseau pentru a treia oara pe tunelul de acces la vestiare. De aceasta data, imbracati intr-un neobisnuit echipament alb cu dungi rosii, ei paseau hotarati spre ceea ce le harazise destinul, castigarea cupei. Cupei Campionilor Europeni.

Tragerea la sorti de la mijlocul terenului le-a adus balonul „gazdelor”, care se simt ca acasa desi nu joaca pe teren propriu. Spectatorii incep si ei „razboiul” cu necunoscuta echipa din Romania si Duckadam solicita inca dinaintea startului partidei indepartarea din careul mic a unui tub de spray aruncat din inaltul tribunei.

Arbitrul Michel Vautrot fluiera startul partidei si baietii lui Venables se arunca in atac inca din primele minute, dorind sa incheie rapid conturile cu incomoda formatie din Est. Barbulescu isi atrage imediat antipatia zecilor de mii de spectatori spanioli cand il izbeste fara menajamente intr-un panou publicitar pe Carrasco. Emotiile cresc pentru romani atunci cand Gerardo suteaza puternic, nu departe de bara portii aparate de Duckadam. Catalanii au tot incercat apoi sa patrunda in careul Stelei, cand prin flancuri, cand pe centru, insa defensiva s-a grupat perfect, nelasand practic nicio sansa de a ajunge la poarta lui Helmuth.

Treptat, „ros-albastrii” au echilibrat serios intalnirea, Boloni fiind suveran la mijlocul terenului, iar ceea ce trebuia sa fie marele dezavantaj al romanilor, atmosfera incendiara, a inceput sa lucreze in favoarea lor odata cu scurgerea minutelor. Presati de fani, jucatorii Barcelonei trebuiau sa atace, insa aveau in fata lor una din cele mai organizate formatii din acel moment, astfel ca, in mod firesc, in randul lor a aparut o stare de nervozitate, amplificata teribil de neputinta din fata careului advers.

Magicul Iordanescu

In minutul 73 al intalnirii, Ienei il arunca in lupta pe veteranul si totodata antrenorul secund al echipei, Anghel Iordanescu. Avand numarul 13 pe tricou si fara vreun meci oficial in picioare de mai bine de trei ani de zile, „Puiu”, in varsta de 36 de ani, avea sarcini precise – sa tina cat mai mult timp balonul in jumatatea de teren a adversarilor.

La prima atingere a balonului il ridiculizeaza pe marele Schuster, caruia ii strecoara mingea printre picioare. Cateva minute mai tarziu reuseste o noua faza naucitoare, dandu-i, la propriu, cap in cap pe Victor si Marcos care nu au realizat ca balonul era „arestat” de Iordanescu.

Finalul jocului, ca si cele doua reprize suplimentare de prelungire au trecut rapid, astfel ca toata lumea astepta acum loteria loviturilor de departajare. Ienei avea deja intocmita lista primilor 5 executanti, insa jucatorii i-au dat planurile peste cap. Radu II, Iordanescu si in final Iovan au spus ca nu isi pot asuma responsabilitatea penaltiurilor si tehnicianul se afla in impas. Ca un facut, „manjii” Lacatus si Balint s-au oferit sa execute ei, „Fiara” spunand chiar o fraza ce a ramas in istorie: Lasa, nea’ Imi, ca trag eu si te fac cel mai mare antrenor din Europa!

Minunea numita Duckadam

Avand astfel lista executantilor completa, s-a trecut la loviturile de departajare, stelistii fiind primii care urmau sa traga. Majearu este cel care deschide balul, insa sutul sau este slab si Urruti apara, moment in care stadionul explodeaza. A aparut apoi, ca de nicaieri parca, un Duckadam care avea sa intre in istorie si in Cartea Recordurilor. Uriasul nostru a pastrat egalitatea pe tabela aparand sutul capitanului Barcelonei, Alesanco.

Urmatorul stelist care a sutat a fost Loti Boloni, insa Urruti a reusit sa blocheze si sutul mijlocasului adus de la ASA Targu Mures. Duckadam reuseste apoi sa mai apere un penalti si deja se prefigura minunea din poarta Stelei.

Marius Lacatus, tanarul „inconstient” care isi asumase voluntar executia unei lovituri, se apropie de punctul cu var, isi aseaza balonul si suteaza puternic, catalputand balonul sub transversala. Primul gol al serii! Cateva minute mai tarziu, Helmuth Duckadam apara si sutul lui Pichi Alonso si Steaua avea avantaj de un gol. Celalalt „nebun” al Stelei, Gabi Balint, il pacaleste pe Urruti si transforma la randul sau penaltiul.

Meciul nu era totusi castigat, parca trebuia ca Duckadam sa-si desavarseasca „opera”. Si a facut-o in stil de mare jucator, blocand si a patra lovitura de la 11 metri spre uluirea lui Marcos!

Daca majoritatea stelistilor au fugit spre „Duka”, pentru a-l felicita, Barbulescu, nebun de fericire, a sprintat spre marele trofeu continental pe care tocmai il castigase, imagine ce a facut la randul ei istorie.

Performanta exceptionala

Steaua s-a impus in editia 1985/1986 a Cupei Campionilor Europeni oarecum surprinzator, cel putin pentru straini, insa cu totul meritat, fotbalul practicat de „ros-albastrii” fiind unul care a uimit si incantat pe toata lumea. Desi au aparut voci, tot mai multe in ultima perioada, care incearca minimalizarea performantei exceptionale din 1986, ele palesc in fata unei declaratii chiar din acea perioada.

Arie Haan, omul care a castigat trei Cupe ale Campionilor Europeni, de doua ori Cupa Cupelor si patru Supercupe ale Europei si care a disputat doua finale consecutive de Campionat Mondial cu nationala Olandei, a recunoscut superioritatea Stelei, care a eliminat Anderlechtul in semifinalele intrecerii.

Asa cum a jucat Steaua, cred ca niciun club de pe intreaga planeta nu i-ar fi putut rezista. Eu nu am vazut o echipa sa joace in ritmul, cu inspiratia si precizia cu care a facut-o campioana Romaniei.

De asemenea, trebuie mentionat faptul ca in sezonul 1985/1986, profitand de lipsa englezilor, Spania a dominat intrecerile continentale, avand pe Barcelona in finala Cupei Campionilor Europeni, pe Atletico Madrid in finala Cupei Cupelor, intrecere castigata in final de Dinamo Kiev, si pe Real Madrid castigatoare a Cupei UEFA, dupa o finala cu FC Koln.

Castigarea CCE de catre Steaua ramane cea mai mare performanta din istoria fotbalului romanesc si, asa cum se dezvolta fenomenul in tara noastra, sunt sanse mari ca aceasta sa fie si singura performanta notabila o buna perioada de timp.

Lasă un comentariu

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed